Portul popular o tradiţie veche la Tismana

- Fotografii de arhivă -

 

Strămoşii noştri ne-au lăsat la Tismana un patrimoniu inegalabil, prin frumuseţe şi originalitate, în sfera culturii si artei populare. Costumul popular croit şi executat aici, are, datorită calităţilor sale artistice o valoare inestimabilă. Şi nu numai el. Originalitatea broderiilor si ţesăturilor de la Tismana oferă inepuizabile surse de inspiraţie atelierelor de artizanat din întreaga ţară dar şi designerilor actualelor case de modă care pretind că introduc elemente noi. Dar ele sunt uşor identificabile în creaţiile meşterilor de la Tismana.

Costumele tradiţionale executate la Arta Casnică, cunoscute pentru frumuseţea şi fineţea elementelor lor, pentru rafinamentul compoziţiilor decorative şi cromatice, ocupă un loc de frunte în colecţiile de patrimoniu ale "Muzeului Ţăranului Român", ale altor muzee şi expoziţii din Bucureşti sau ale Muzeelor de artă populară din Craiova, Râmnicu Vâlcea sau Drobeta Turnu-Severin.

Să urmărim portul popular de la Tismana de-a lungul timpului, cu ajutorul acestor fotografii de arhivă.

 

Formaţie de dansatori de la „Arta Casnică”  şi „Sectorul forestier CFF Tismana”

 

 

Imagine din vremurile revistei „Sămănătorul”(1901-1910). Personalităţi la Şcoala primară Tismana:

George Coşbuc, cu pălărie şi costum, lângă popa Matei Popescu (ctitorul bisericii Izvorul Tămăduirii)

În stânga în costum, Alexandru, fiul lui G. Coşbuc, student, cu puşca ing. Chihaia(?), lângă el, preoteasa Ana

Din data de 28 octombrie 1902, Coşbuc era obligat să participe, de patru ori pe lună,  la cercurile culturale săteşti .

 

 

     

 

Grupul Tisa din Tismana

 

 

Arta Casnica Tismana  

In Oltenia,provincia in care s-a cristalizat de-a lungul secolelor o arta populara de o mare frumusete,manifestata in toate genurile-dela arhitectura si lemn,covoare,port si tesaturi- s-a format in comunaTismana,in anul 1952, o cooperativa de arta populara care este astazi una din cele mai importante din intreaga tara.Localitatea Tismana este cunoscuta si atestata in documentele istorice din secolulal XIV-lea,datorita si existentei pe hotarul comunei a unuia din cele mai importante monumente de arta medievala dinTara Romaneasca-ManastireaTismana, construita in secolul al XIV-lea.In cadrul industriei casnice, o dezvoltare deosebita au avut-otesaturile si cusaturile care erau lucrate de femei pentru nevoile propriilor gospodarii, cat si pentru vanzare in targurile locale de laBaia de Arama,Tg-Jiu.Apreciate pentru valoarea lor artistica, obiectele de arta populara olteneasca -costume populare,tesaturi, covoares-au lucrat incepand cu primele decenii ale secolului al XX-lea in diferitele ateliere particulare, fiind folosita indemanarea si pricepereatesatoarelor din zonele si satele cu bogate traditii de arta populara din Oltenia. Cooperativa de arta populara de la Tismana continua vechile traditii ,ajungand la o dezvoltare impresionanta.Grupand initial 27 de cooperatori, care au realizat tesaturi si cusaturi populare in valoare de 16 000 lei in primul an de activitate, mai tarziu cooperativa cuprinde 1 600 cooperatori si ajunge ca

prin dotarea ei cu utilaje si masini sa realizeze o productie suplimentara .